Onderwerp: De aardbeving in Haïti
Schooltype: Voortgezet onderwijs
Bestemd voor: Onderbouw VMBO
Vakgebied: Mens & maatschappij
Uitvoering door: 2 à 4 leerlingen per groep
Tijdinvestering voor leerlingen: 4 lesuren
Opbrengst verslag: in een Word-document
Extra materialen die nodig zijn: pc, beamer, internet, tekstverwerker, printer
Antwoorden: deze zijn aan te vragen via deze link.
Webkwestie.nl zoekt contact met de onbekende auteur van deze webquest (https://sites.google.com/site/webquesthaieti/de-aardbeving-op-haiti). Neem contact op via het deze pagina.
Kinderen zijn nieuwsgierig. Ze zijn steeds op zoek om zichzelf en de wereld om hen heen te leren kennen en te verkennen.
Vanuit die basisbehoefte is het leergebied Mens en Maatschappij ontstaan.
Wij hebben de verantwoordelijkheid leerlingen voor te bereiden om de rollen die ze straks in de maatschappij gaan vervullen: Het gaat om rollen als consument en hun rol als burger in een democratische rechtsstaat. (Bron: Kennisbasis aardrijkskunde 2010)
Vanuit de kennisbasis hebben wij als leraar de taak leerlingen kennis bij te brengen over de wereld waar we allemaal in leven.
Dit in gedachte houdend, hebben we samen de webquest aardbevingen ontwikkeld.
De vragen zijn geformuleerd aan de hand van de taxonomie van Bloom. Dit betekent dat de eerste twee lessen dienen als kennis opdrachten, waarna er in les 3 een beroep wordt gedaan op hun inzicht. In de laatste les wordt er gekeken of ze de kennis en het inzicht kunnen toepassen. Ze moeten dit kunnen verwerken in een eindverslag, inclusief hun eigen mening.
Hieronder staat de informatie voor de docent over deze webquest. De webquest zou in drie lessen op te delen zijn. Per les staat er een overzicht van de activiteiten.
Bespreek eerst met de leerlingen of ze weten waar Haiti ligt met behulp van de kaart en/of Google Earth.
Bekijk daarna de foto met de leerlingen (opdracht pagina) en laat de eerste indrukken van de leerlingen op het bord schrijven. Zorg dat dit op een professionele manier gebeurd.
In deze les moet duidelijk worden hoe een aardbeving ontstaat.
Naar aanleiding van de introductie een discussie van ongeveer 10-15 minuten over de foto die onder 'Les 1' staat.
Vervolgens verzorgt de docent een uitleg over het ontstaan van een aardbeving, gebruik hierbij 'De aardbeving' in de linker kolom.
Introductie van 10 minuten waarin er terug gekeken wordt naar les 1 en het bespreken van de opdrachten.
De leerlingen gaan aan het werk met de pagina "werkwijze". Bespreekt eerst samen wat er gevraagd wordt. Verder ondersteunt u de leerlingen hierbij.
Eventueel extra tijd om de vragen te voltooien.
Bespreek met de leerlingen waar u als docent op gaat letten.
Evaluatie van de les en het beoordelen van de les door de leerlingen.
Klassikaal bespreken van een aantal evaluatie formulieren.
Het corrigeren van de antwoorden moet u zelf, aan de hand van de infobronnen, beoordelen. Aan de hand van het beoordelingsmodel kunt u punten naar eigen inzicht toewijzen.
De docent geeft een beoordeling over het eindverslag van de leerlingen aan de hand van de matrix die te vinden is onder Les 3. Daarnaast beoordelen de leerlingen elkaars groepswerk, dit moet aan de hand van het verslag dat in opdracht 13 te vinden is.